Ciasto na maślance z borówkami
Puszyste, delikatne, z odrobiną waniliowej bitej śmietany i soczystymi borówkami, zrobi wrażenie na wszystkich, a zwłaszcza na tych, którym chcesz zaimponować - teściowe, bądźcie czujne!
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
220 g cukru
4 g proszku do pieczenia
2 g sody oczyszczonej
4 jajka
400 ml maślanki
60 g roztopionego masła
Bita śmietana waniliowa:
śmietanka 30%
świeża wanilia
szczypta soli
syrop z agawy
borówki
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Dodaj jajka, maślankę i roztopione masło. Wymieszaj, aby uzyskać idealnie gładką konsystencję.
Wylej ciasto na blachę wysmarowaną masłem, a na wierzchu ułóż borówki. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180°C przez około 60 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i będzie sprężyste.
Po wystudzeniu udekoruj ciasto bitą śmietaną waniliową i borówkami.