Ciasto na maślance z borówkami

Puszyste, delikatne, z odrobiną waniliowej bitej śmietany i soczystymi borówkami, zrobi wrażenie na wszystkich, a zwłaszcza na tych, którym chcesz zaimponować - teściowe, bądźcie czujne!


Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki

  • 220 g cukru

  • 4 g proszku do pieczenia

  • 2 g sody oczyszczonej

  • 4 jajka

  • 400 ml maślanki

  • 60 g roztopionego masła

Bita śmietana waniliowa:

  • śmietanka 30%

  • świeża wanilia

  • szczypta soli

  • syrop z agawy

  • borówki

 


Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

  2. Dodaj jajka, maślankę i roztopione masło. Wymieszaj, aby uzyskać idealnie gładką konsystencję.

  3. Wylej ciasto na blachę wysmarowaną masłem, a na wierzchu ułóż borówki. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180°C przez około 60 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru i będzie sprężyste.

  4. Po wystudzeniu udekoruj ciasto bitą śmietaną waniliową i borówkami.

Previous
Previous

Kobe sando z whisky

Next
Next

Kanapka z bekonem i łososiem w pięć minut