Jajka po turecku

Kremowy jogurt z delikatnymi jajkami w koszulce i aromatycznym masłem świetnie współgra z suszonymi brzoskwiniami i winogronami. Chrupiące pistacje dodają tekstury, a papryczka Aleppo i cytrynowa skórka nadają daniu wyrazistości. To pyszne połączenie smaków idealne na weekendowe śniadanie lub lekką kolację!


Składniki:

  • 2 jajka

  • 4 suszone brzoskwinie

  • 60 g czerwonych winogron

  • 20 g pistacji

  • papryczka Aleppo (lub inna delikatnie pikantna)

  • 1-2 ząbki czosnku

  • skórka z cytryny

  • 15 ml octu

  • 40 g masła

  • 100 g jogurtu greckiego / gęstej maślanki / kefiru

  • koperek

  • świeży pieprz

 

Sposób przygotowania:

  1. Obierz skórkę z cytryny i pokrój ją w cienkie paski. Odłóż na później.

  2. Zagotuj wodę w garnku, dodaj ocet. Wbij jajka pojedynczo do gotującej wody, tworząc jajka w koszulce. Gotuj przez kilka minut, aż białka będą ścięte, a żółtka pozostaną płynne. Odsącz i odstaw.

  3. Na suchej patelni intensywnie praż pistacje, aż nabiorą złocistego koloru i zaczną pachnieć. Odłóż je na bok.

  4. Na patelni roztop dużą ilość masła. Dodaj suszone brzoskwinie, czerwone winogrona, pokrojoną papryczkę Aleppo oraz starty czosnek. Podsmażaj chwilę, aż owoce lekko zmiękną, a aromaty się połączą.

  5. Na talerz wyłóż jogurt grecki, gęstą maślankę lub kefir (w zależności od preferencji).

  6. Na jogurt połóż jajka w koszulce. Polej je złocistym masłem z brzoskwiniami, winogronami i przyprawami.

  7. Posyp prażonymi pistacjami, dodaj świeży koperek i skórkę z cytryny. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Previous
Previous

Jagnięcina pieczona w whisky

Next
Next

Osso Buco z cielęciny z risotto alla milanese