Jajka po turecku
Kremowy jogurt z delikatnymi jajkami w koszulce i aromatycznym masłem świetnie współgra z suszonymi brzoskwiniami i winogronami. Chrupiące pistacje dodają tekstury, a papryczka Aleppo i cytrynowa skórka nadają daniu wyrazistości. To pyszne połączenie smaków idealne na weekendowe śniadanie lub lekką kolację!
Składniki:
2 jajka
4 suszone brzoskwinie
60 g czerwonych winogron
20 g pistacji
papryczka Aleppo (lub inna delikatnie pikantna)
1-2 ząbki czosnku
skórka z cytryny
15 ml octu
40 g masła
100 g jogurtu greckiego / gęstej maślanki / kefiru
koperek
świeży pieprz
Sposób przygotowania:
Obierz skórkę z cytryny i pokrój ją w cienkie paski. Odłóż na później.
Zagotuj wodę w garnku, dodaj ocet. Wbij jajka pojedynczo do gotującej wody, tworząc jajka w koszulce. Gotuj przez kilka minut, aż białka będą ścięte, a żółtka pozostaną płynne. Odsącz i odstaw.
Na suchej patelni intensywnie praż pistacje, aż nabiorą złocistego koloru i zaczną pachnieć. Odłóż je na bok.
Na patelni roztop dużą ilość masła. Dodaj suszone brzoskwinie, czerwone winogrona, pokrojoną papryczkę Aleppo oraz starty czosnek. Podsmażaj chwilę, aż owoce lekko zmiękną, a aromaty się połączą.
Na talerz wyłóż jogurt grecki, gęstą maślankę lub kefir (w zależności od preferencji).
Na jogurt połóż jajka w koszulce. Polej je złocistym masłem z brzoskwiniami, winogronami i przyprawami.
Posyp prażonymi pistacjami, dodaj świeży koperek i skórkę z cytryny. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.