KFC
Jeśli kiedykolwiek marzyłeś o tym, by twój kurczak miał więcej charakteru niż niektóre postacie z reality show, to Mario Fried Chicken jest odpowiedzią! Ten chrupiący kurczak z sosem Dill Pickle Avo Marionaise sprawi, że poczujesz się jak szef kuchni we własnym domu.
Składniki:
Dill Pickle Avo Marionaise:
2 całe jajka
1/2 pęczka koperku
sok z kiszonych ogórków (do smaku)
sok z całej cytryny
sok z 1/2 limonki
2 łyżki musztardy dijon
1/2 awokado
MSG (według uznania)
sól i pieprz (do smaku)
50 ml roztopionego masła
około 1 L dobrego jakościowo oleju rzepakowego (do uzyskania finalnej konsystencji)
Secret Mario-Fried Chicken:
1 kurczak, podzielony na kawałki
2 szklanki mąki
1 szklanka maślanki (buttermilk)
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka cebuli w proszku
1 łyżeczka czosnku w proszku
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/4 łyżeczki chili w proszku
Olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania:
W blenderze połącz wszystkie składniki oprócz masła i oleju. Blenduj, aż koperek zblenduje się na gładką, zieloną pastę.
Wlej roztopione masło, a następnie stopniowo dodawaj olej, blendując, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
W misce połącz maślankę z roztrzepanym jajkiem, dodaj sól i pieprz. Zanurz kawałki kurczaka w marynacie i odstaw na minimum 1 godzinę (najlepiej na całą noc w lodówce).
W osobnej misce wymieszaj mąkę z przyprawami.
Obtocz kawałki kurczaka w mieszance mąki i przypraw, upewniając się, że są równomiernie pokryte.
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej do około 175°C. Smaż kurczaka na złoty kolor przez 15–18 minut, obracając co jakiś czas, aż będzie chrupiący i dobrze wysmażony.
Podawaj kurczaka tylko z Dill Pickle Avo Marionaise!