Najbardziej kremowa jajecznica na świecie
Aksamitne jajka, podgrzewane z zimnym masłem, mają cudowną kremową konsystencję, a dodatek crème fraîche sprawia, że są jeszcze gładsze. Na chrupiącej grzance z kawiorowym akcentem i świeżym koperkiem, to danie z pewnością umili każdy poranek.
Składniki:
4 jajka
40 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżka crème fraîche lub kwaśnej śmietany
sól do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku
kawałek chrupiącej grzanki
Dodatki do podania:
kawior z pstrąga
świeży koperek
1 łyżeczka octu balsamicznego lub sherry
Sposób przygotowania:
Wbij jajka do rondelka i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło.
Umieść rondel na małym ogniu i zacznij delikatnie mieszać, aby jajka i masło zaczęły tworzyć emulsję. Cały proces musi być bardzo wolny, więc co chwilę zdejmuj rondel z ognia, mieszając energicznie.
Kontynuuj podgrzewanie jajek na małym ogniu, regularnie zdejmując z ognia i mieszając. Proces ten trwa około 15 minut — jajka powoli zaczną gęstnieć, tworząc aksamitną konsystencję.
Gdy jajecznica osiągnie konsystencję luźnego kremu, dodaj łyżkę crème fraîche lub kwaśnej śmietany, aby spowolnić proces gotowania i uzyskać jeszcze gładszą strukturę.
Mieszaj jeszcze przez chwilę i dopiero teraz dopraw solą.
Gotową jajecznicę przełóż na chrupiącą grzankę.
Na wierzch dodaj kawior z pstrąga, posyp świeżym koperkiem i pieprzem, a całość skrop łyżeczką octu balsamicznego lub sherry.