Najbardziej kremowa jajecznica na świecie

Aksamitne jajka, podgrzewane z zimnym masłem, mają cudowną kremową konsystencję, a dodatek crème fraîche sprawia, że są jeszcze gładsze. Na chrupiącej grzance z kawiorowym akcentem i świeżym koperkiem, to danie z pewnością umili każdy poranek.


Składniki:

  • 4 jajka

  • 40 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

  • 1 łyżka crème fraîche lub kwaśnej śmietany

  • sól do smaku

  • świeżo mielony pieprz do smaku

  • kawałek chrupiącej grzanki

Dodatki do podania:

  • kawior z pstrąga

  • świeży koperek

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego lub sherry

 

Sposób przygotowania:

  1. Wbij jajka do rondelka i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło.

  2. Umieść rondel na małym ogniu i zacznij delikatnie mieszać, aby jajka i masło zaczęły tworzyć emulsję. Cały proces musi być bardzo wolny, więc co chwilę zdejmuj rondel z ognia, mieszając energicznie.

  3. Kontynuuj podgrzewanie jajek na małym ogniu, regularnie zdejmując z ognia i mieszając. Proces ten trwa około 15 minut — jajka powoli zaczną gęstnieć, tworząc aksamitną konsystencję.

  4. Gdy jajecznica osiągnie konsystencję luźnego kremu, dodaj łyżkę crème fraîche lub kwaśnej śmietany, aby spowolnić proces gotowania i uzyskać jeszcze gładszą strukturę.

  5. Mieszaj jeszcze przez chwilę i dopiero teraz dopraw solą.

  6. Gotową jajecznicę przełóż na chrupiącą grzankę.

  7. Na wierzch dodaj kawior z pstrąga, posyp świeżym koperkiem i pieprzem, a całość skrop łyżeczką octu balsamicznego lub sherry.

Previous
Previous

Kalabryjska pasta alla vodka

Next
Next

Polsko-tajskie pierogi Massaman