Sernik pomarańczowy

Dużo sera, dużo palonego masła i dużo skórki z mandarynek. Ten sernik to odpowiedź na czas, kiedy brakuje owocowej obfitości i trzeba radzić sobie wyłącznie z cytrusami. Podkręcam ich smak i kolor Cointreau.


Składniki:

  • 350 g słodko-słonych krakersów lub ciasteczek

  • 5 łyżek palonego masła

  • dodatkowa sól do smaku

  • 800 g serka typu Philadelphia (w temperaturze pokojowej)

  • 7 łyżek kwaśnej śmietany

  • skórka z mandarynki

  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)

  • 200 g cukru (najlepiej kokosowego)

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżka likieru Cointreau

  • 2 żółtka (w temperaturze pokojowej)

  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)

  • 2 łyżki mąki

  • pokrojone pomarańcze (mogą być czerwone)

  • łyżeczka Cointreau na każdą pomarańczę

  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze zmiksuj krakersy lub ciasteczka na drobne okruszki.

  2. Roztop palone masło i wymieszaj je z okruszkami. Dodaj szczyptę soli.

  3. Wyłóż spód okrągłej formy (o średnicy około 23 cm) mieszanką krakersową, dociskając ją równomiernie.

  4. W dużej misce połącz serek Philadelphia, kwaśną śmietanę, skórkę z mandarynki, cukier, sól i ekstrakt waniliowy.

  5. Powoli dodawaj jajka i żółtka, jedno po drugim, mieszając na wolnych obrotach, aby nie wprowadzać zbyt dużej ilości powietrza.

  6. Żółtka wymieszaj z likierem Cointreau, a następnie dodaj do masy. Na końcu delikatnie wmieszaj mąkę.

  7. Wlej masę serową na przygotowany spód krakersowy.

  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 60 minut. Sernik powinien nadal się delikatnie „ruszać” w środku.

  9. Po upieczeniu, dla uzyskania dodatkowego koloru, możesz lekko zrumienić wierzch sernika przy użyciu palnika.


Previous
Previous

Shakshuka z bakłażanem i sosem tahini

Next
Next

Ceviche verde (aka Aguachile Verde)