Sernik pomarańczowy
Dużo sera, dużo palonego masła i dużo skórki z mandarynek. Ten sernik to odpowiedź na czas, kiedy brakuje owocowej obfitości i trzeba radzić sobie wyłącznie z cytrusami. Podkręcam ich smak i kolor Cointreau.
Składniki:
350 g słodko-słonych krakersów lub ciasteczek
5 łyżek palonego masła
dodatkowa sól do smaku
800 g serka typu Philadelphia (w temperaturze pokojowej)
7 łyżek kwaśnej śmietany
skórka z mandarynki
2 jajka (w temperaturze pokojowej)
200 g cukru (najlepiej kokosowego)
1 łyżeczka soli
1 łyżka likieru Cointreau
2 żółtka (w temperaturze pokojowej)
ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
2 łyżki mąki
pokrojone pomarańcze (mogą być czerwone)
łyżeczka Cointreau na każdą pomarańczę
szczypta cukru
Sposób przygotowania:
W blenderze zmiksuj krakersy lub ciasteczka na drobne okruszki.
Roztop palone masło i wymieszaj je z okruszkami. Dodaj szczyptę soli.
Wyłóż spód okrągłej formy (o średnicy około 23 cm) mieszanką krakersową, dociskając ją równomiernie.
W dużej misce połącz serek Philadelphia, kwaśną śmietanę, skórkę z mandarynki, cukier, sól i ekstrakt waniliowy.
Powoli dodawaj jajka i żółtka, jedno po drugim, mieszając na wolnych obrotach, aby nie wprowadzać zbyt dużej ilości powietrza.
Żółtka wymieszaj z likierem Cointreau, a następnie dodaj do masy. Na końcu delikatnie wmieszaj mąkę.
Wlej masę serową na przygotowany spód krakersowy.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 60 minut. Sernik powinien nadal się delikatnie „ruszać” w środku.
Po upieczeniu, dla uzyskania dodatkowego koloru, możesz lekko zrumienić wierzch sernika przy użyciu palnika.