Tost francuski z owocami
To danie łączy w sobie chrupkość i delikatność, a dodatek świeżych owoców i syropu kokosowego sprawia, że jest jeszcze bardziej kuszące. Polecam je na szczególne okazje, albo takie, w których w domu schowała się na później brioche.
Składniki:
4 grube kromki czerstwej briochy
2 jajka
200 ml mleka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki wanilii (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
masło lub olej kokosowy do smażenia
garść świeżych truskawek, pokrojonych
garść borówek
syrop kokosowy do polania
Sposób przygotowania:
W głębokiej misce wymieszaj mleko, jajka, cynamon, wanilię i cukier. Kromki briochy zanurz w tej mieszance i pozostaw na 30 minut, aby dobrze nasiąkły.
Na dużej patelni rozgrzej masło lub olej kokosowy. Wyjmij kromki briochy z mieszanki i smaż je na złoty kolor z obu stron.
Gotowe tosty podawaj z truskawkami, borówkami i polej syropem kokosowym.